~~Pembaca Yang Setia~~

Tuesday, June 12, 2012

Zaman Dah berubah, Dunia dah Canggih!

Assalammualaikum semua!
Tiba-tiba terfikirkan pasal hal ni. Betapa dunia sekarang, teknologinya berkembang pesat gila sampai tak terkejar rasanya.

Ingat lagi, zaman AK dulu, time matrik baru start guna henpon, itupun Cuma Nokia 3310. Hehe. Tapi xde pelik pun sebab ramai yang guna.
Then masuk U, baru kenal pendrive, baru guna laptop.  Ingat lagi betapa kami tak reti guna pendrive, smpaikan tak tahu pun kene ‘savely removed’ time tu. Hahaha.

Sekarang lepas beberapa tahun tinggalkan zaman study dan mula bekerja, tiba-tiba macam2 gajet muncul mcm cendawan lepas hujan.
Mula-mula keluar netbook, laptop versi kecik. Just nice utk surfing internet. Sume pakat ade mende tu, sampaikan mula2 dl rasa pelik tgk org guna laptop kecik amat. Dok pk tak sakit ke mata, tgk skrin kecik. Skrg dah ade sebijik barulah boleh adapt dengan skrin kecik tu.

Lepas tu muncul pulak fenomena DSLR, sana sini DSLR. Sampaikan budak2 remaja pun gila DSLR. Kalau gila DSLR lepas tu gila nk try function2 dia dan belajar teknik guna dia takpelah jugak. Ini asal ada je, guna duit PTPTN pun xpe. Janji ada DSLR, Nampak cool! Padahal sepatah haram pun xtau. Takat reti klik button utk tangkap gambar je. Hahaha! Adik-adik, nak gila gajet tu boleh, tapi sila jadi gila gajet yang berilmu. Haha!
Lepas tu muncul pulak TABLET! Ipad la, Galaxy Tab la. Macam2! Sekarang kebanyakan org ada mende alah ni,ntah guna duit dari mana la sume org skrg ni. Suddenly all people dah kaya2, mampu milik gajet2 yang bukan ratusan, tp ribuan ni. I wonder? Hmmm. Smpaikan 1 tahap, AK dah malu nak bawak netbook ke mana2 sebab semua org dah xmain dah netbook. Nak surf internet, sume guna tablet je,xpun by smartphone. Ah itu another part. Tapi rasanya, ada yang beli tablet, just to main game je kan? Mende lain xtau kan? Kih3
Ok, then smartphone dtg menjajah. BB, Iphone, dan sekarang,kegilaan semua, SAMSUNG. Padahal zaman AK dl, Samsung adalah jenama yang paling org tak pandang. Nak beli henpon, priority must be Nokia or Sony. Sekarang? Nokia dengan Sony pun sudah berjalan tunduk,malu pada Samsung yang diperlekehkan mereka dulu. Haha. Skrg henpon jenama lain dah xlaku. Sume dah turun hrga gara2 samsung berlambak di pasaran. Bayangkan, henpon Samsung paling murah,Samsung Champ yang rm199 tu, boleh pakai memory card, tgkap gmbo pun cantek. So buat hape lg nak beli henpon hrga sama jenama lain, tp memori card pun xde. Uhuk. Henpon AK lettuw. =___=” nak wat cmne, time beli dulu rm350 derr, tp memori card pun xde. Skrg ni dgn rm350 tu dh boleh beli Samsung Corby. T_T
Betapa dunia sangat pesat membangun kan? AK suka gajet2 ni. Mmg teringin nak miliki, dan mahu jadi gajet freak yg pandai, bukan just nak ikut trend semasa tp hape pun xtau nak guna kan? Hehe. But rezeki belum ada, tak apalah,senyum dan simpan azam dalam hati.
TAHUN DEPAN NAK BELI GAJET BANYAK2! 
Apapun,
Dear all Gadget Freak Out There,
Please be an educated gadget freak, not just following the trend but so dumb on using the gadget. I am envy of all of you, but its ok, InsyaAllah my turn will come soon.
^___________^

5 comments:

Kakzakie said...

Sebab itulah AK kakak tak beli gajet yg kakak rasa kakak tak guna sangat. Tak apalah ketinggalan. Macam HP ajelah walau function memacam tapi kakak guna utk call/sms aje. Captured gambar pun guna camera compact je...

SYUHADA said...

yup..betol tu kakak yg meng"comment" kat ats..hehe..saya pon pkai hp samsung, tapi hp samsung jumpe kat toilet..samsung cikai yg mmg xde kat malaysia..nk jual kat kdai pon xlaku, so pkai je..jnji blh sms, blh call..selagi xrosak belasah je..
p/s: jumpe hp samsung ni pon mase nokia 6600 (nokia sabun) ssaya dh nak rosak..kebetulan..;-)

nabilah_2908 said...

jika dulu...terikut2 juga...

tapi bila dah kerja...bila terasa perit nak bayar balik PTPTipu...bayar itu dan ini...

bilanak beli satu2 benda fikir banyk kali dulu...

cukup budget tak....kalau tak..dulu kan mana yang penting.. :)

Ardini Humaira said...

hehe.. tak terikut dni dengan perkembangan semasa gajet ni. cepat sangat pasalnye

Kakzakie said...

Kakak dtg nak jengah AK.

Sihat harapnya:)

Related Posts with Thumbnails