~~Pembaca Yang Setia~~

Tuesday, October 18, 2011

Sah, Tak Boleh Jadi Peramal Jodoh!

Assalammualaikum semua.

hari ini nak bercakap soal jodoh. erk tetibe kan. eh tapi bukanlah pasal jodoh AK. haha. blom lagi laa..

cuma AK nak cakap pasal persoalan jodoh, dan betap takdir itu ada kalanya bukan seperti yang kita sangka.


pernah tak, korang rasa masa zaman bljr dl, korang yakin yg sorg budak tu, mesti kahwin awal dan sorang lg mesti kawen lambat punyalah.

contohnyalah..

zaman sekolah dulu,

Si A, gadis cantik, suka berkapel, result kureng sikit.

Si B, skema ayam, diri dan buku ibarat aur dengan tebing, tak pandang lelaki, result gempak.

dari kenyataan di atas echewah macam ayat buku terdetik tak dalam hati kita macam ni.

"mesti A ni kahwin cepat, macam gatai ja. hik hik."
"B mesti kawen lmbt ni, dia terror, mesti sambung tinggi2. blajo. lmbt laa nak kawen."

tup tup setelah lima tahun,

terdengar khabar yang si B dah kahwen, kenal di zaman U.

ok tersedak mak.

si A pulak... sampai sekarang nan ado dengar niat nak kahwin. calon pun xde. boyfren pun xde.

ah inilah namanya percaturan Ilahi. 

bila terima perkhabaran sebegini, senyum dan akui betapa jahilnya kita yg tidak dapat meramal masa depan yang penuh rahsia. hehe.

banyak sgt yg berlaku mcm ni. yang AK sangka akan kahwin lambat, rupa2nya dia yg paling awal.

heheeh. 

selalunya yang AK agak, akan kahwin lmbt ialah yg nampak tak matured lg time zaman sekolah dl. mcm kanak2 ribena, tp tup tup dorg yg kawen dl. hehe..

yg matured awal ni, smpai skrg.. ok malas sambung. haaha. prasan matured AK nih. sekeh kepala jap!


yang penting persoalan jodoh ni dh tertulis, lambat atau cepat je.

p/s : Senyum, dan menanti. boleh? hehe.

8 comments:

ainz said...

senyum dan menanti...bolehhhh.. memang tu yang saya tengah buat sekarang..kadang2 sampai satu tahap kita akan letih fikir pasal jodoh..dan masa tu jugak prince charming akan datang melamar kita.. (ok berangan)

tak salah berangan,kan..kita berhak memilih siapa yang terbaik utk kita..percaya dengan Allah..itu yang harus kita buat sekarang..tul tak AK? heee.. :)

nabilah_2908 said...

sy terasa.....huhu....

seorang kawan ada cakap tntg perkara ni dulu kat sy...huhuhu...

Jodoh tu rahsia Allah kan..kita hanya mampu merancang...Tuhan yg menentukan.... :)

Kakzakie said...

Itulah dinamakan qada' dan qadar Allah kita wajib percaya tapi sungguh kita tidak mampu meramal.

Prince Halilintar said...

Ak: soal jodoh telah ditetapkan oleh Pencipta kite...awal atau lambat kite bertawakal sahaja..yg perlu kite cintai sepenuh hati kite adalah dgn mencintai Allah sepenuhnya..insyaallah Allah juga menyintai kita..

ainz: tadi bace komen ainz..ingatkan prince halilintar yg dtg melamar tadi...hahahaahha:p..gurow jer

Prince Halilintar said...

oklah...utk tidak menghampakan AK..prince beritahu sedikit pasal AK blogger yg mcm mane..tapi ini pandangan prince je taw...

AK ni sorg yg santai dan sempoi..tapi Ak yg bestnya bile dtg smgt berjiwang mmg betul2 jiwang bila prince bace entri..secara xlangsung membuat prince ketawa...dan Ak juga seorg yg peramah dgn blogger..sbb tu prince suke berkawan dgn AK...all the best 4 u...

Rina Rossoneri said...

yg kelakarnya kalo org tu xpenah ada bf,mesti smua sangka dia akan kawin awal...ohooooo semua sangkaan mereka itu meleset okeyyyyyy..dulu masa sekolah2 bolehlah senyum rasa kelakar dorg buat lawak...skrg ni bila umo dah lanjut ni(hahah),mmg rasa tak kelakar lah kan...skrg dah malas nak pikir..ada tu ada, xada, being single pun okey

Amni said...

biasanya yang nakal tu la lambat kawen.. yg nampak cam senyap tu la yang cepat.. hee.. contoh cam adik amni...=p siapa sangka kan? he..

PinQib said...

tu la... kalau single pun, dont wory mesti ada dah ALLAH simpan seseorang utk kite... kan kan? +)

Related Posts with Thumbnails