~~Pembaca Yang Setia~~

Thursday, May 10, 2012

Pengalaman Naik LRT Sorang-sorang...

Assalammualaikum semua!

masa pergi KL aritu, hr Isnin adalah hari bekerja, termasuk kawan AK ni. so AK dan kawan bincang2, last-last dia suggest utk AK naik lrt utk ke destinasi pilihan AK.

stlh pk lama, AK pun tergerak hati utk ke pwtc semula, walupun hr ahad dh pergi pwtc. saja nak isi masa terluang sementara kwn AK pergi kerja smpai ptg. heeh. n konon2nya lepas tu nak ke KLCC nek lrt jugak, tp xsempat! sbb kt pwtc pun AK dh terisi sgt2 masa dgn menjaga booth penerbit KS, dan jalan2 dlm tu. hihi.

eh bukan nk citer psl tu, yg itu boleh baca di blog AK lg satu, psl PBAKL okeh. hehe. ni nak citer experience naik lrt sorang-sorang.

mula2 mmg takut gak la. menggelabah habis. kwn AK bg kad touch n go die, sygnya kad tu x didetect oleh system tu. so nak tak nak, AK kene jugak beli sndiri coin biru utk naik lrt tu. tersangatlah jakun! mula2 tgk dl org buat cmne, nak beli coin kt mesin tu. pastu tgk dh xde org, baru AK pergi. risau kot-kot ade org beratur blkg AK lak nnti.

AK naik dr Taman Jaya nak ke PWTC. tp disebabkan tak tahu sistem lrt ni cmne, dan dr googling yg kami buat malam sebelum tu, yg AK tau, AK kene turun Masjid Jamek dl. so AK pun belilah tiket smpai Masjid Jamek je.

tup-tup, smpai masjid jamek utk tukar stesen, AK dh xjmpe mesin coin tu!! tnye la dkt kaunter. rupanya kene beli terus coin utk ke pwtc. T_T

then AK naik lrt ke pwtc, kt sana baru pergi kaunter semula dan byr baki duitnya. lega. selesai.

time balik, dah ada keyakinan, dan rasa perjalanan akan smooth, sbb AK dh tau cara. siap boleh mengomel sndiri, tgk group ni beli tiket, tapi smbil2 tu dok sembang. lambattt jer. haha. konon2 terror la AK kan. haha.

ok bab beli coin tu dh lulus! dgn yakinnya naik la lrt smpai masjid jamek. then tukar smula tren utk ke taman jaya. naik je tren tu. dgr la suara operator tu.

"next station Dang Wangi."

ok tgk route. eh pelik ni. ah prasaan aku je kot.

pastu..

"next station, Kampung Baru."

alamak! ini sgt pelik! route tu menunjukkan, aku makin jauh dr taman jaya. sudahhh! sah AK salah naik tren. hahahaahaha.

smpai je stesen KLCC, AK turun dan naik tren bersebelahan. kah3! mujurlaah xpanik. haha. adoiiii!

dan akhirnya AK slmt tiba di destinasi.


ini kt stesen taman jaya kot kalau xsalah.

mmg pengalaman yg mendebarkan ble kene jd survivor sorg2, tp AK akui, sgt best pengalaman ni. heehe. sbb mcm mana pun AK kene bljr utk independent dan cari penyelesaian sndiri.

by da way, org KL sgt laaa pantas bergerak. dah mcm org Jepun dah AK rasa. AK jalan dgn lemah gemalai je. dorg jalan mcm nak kejar apa jek. eh tp btollah, dorg kan kejar masa. nak pergi kerja. hehe. fyi, bila naik @ turun eskelator, kene berdiri di sebelah kiri utk bg laluan pada org yg nk cpt. AK xtau. kah3. AK pergi dok belah kanan.. tersekat sume org blkg AK. kah3! adoii. sonok btol!

seronok tgk mcm2 ragam manusia kt dlm train. hehe. tp xdpt nak snap gmbo dlm train sbb maluuu. heehehe. ada yg tido smpai ternganga mulut. hehe.

kalau diberi peluang, AK xkisah travel sorg2 nek lrt lagi. sangat best! bila dah balik penang, rindu nak naik lrt semula. hahaa. sgt seronok. cubalah naik! sorang-sorang... hahaaha.

 

4 comments:

nabilah_2908 said...

Ya Allah..rindunya saya kat tempat ni.. LRT Taman Jaya... bnyk sangat kenangan suka duka dengan kawan2 kt situ.. (^_^)

biasa lah AK...mula2..tak sesat tak adventure la kan..? heee.. :)

Kakzakie said...

Sejak KL ada LRT kakak tak pernah naik sebab kalau ke KL selalu guna kereta sendiri. LRT S'pore adalah kakak naik...

Kelakarlah AK dahlah jalan sendiri kenalah setel sendiri tak dapat nak bincang-bincang ye... tapi itulah experience nama dia.:)

SYUHADA said...

tau takpe..mmg best nek tren ni..cume yg xberapa best nek komuter la, sbb die lambat dan sesak...kire ko dh bsedia la ni nak dok KL?hehe..boleh cari keje kat KL lak pasni ek...

mia kaftiya said...

hahaha.. nampaknya kebanyakan manusia yg nak pg pesta buku tu memang akan alami masalah coin biru tu. *termasuk diri sendiri* dush! ;p

Related Posts with Thumbnails