~~Pembaca Yang Setia~~

Tuesday, February 21, 2012

Musim Adaptasi Novel

Assalammualaikum semua!

Perasan tak, sekarang ni byk gila novel yg didramakan/ difilemkan. cth Ombak Rindu, Nora Elena, Gemersik Kalbu, Bicara Hati n ada lg menunggu utk siaran, adaptasi novel ni.




bagi AK, best mmg best bila kita tgk novel kegemaran kita dinovelkan. cumanya akan jd spoil bila pelakon n jalan cerita dh lari sgt dr cerita asal.

bg AK, tak ada pun novel yg diadaptasi yg btol2 memuaskan hati AK.

AK suka Gemersik Kalbu, sebab bg AK, watak Suffian sgt seswai dibawak oleh Aqasha. cuma ending dia mcm pelik. mcm tiba2 je si Ariana tu boleh maafkan Suffian. lepas tu tiba2 dok gelak2. ok tak paham. pfft.


Nora Elena best! AK suka watak Aaron Aziz (Seth Tan) of course la cumanya.. AK tak suka sgt, Siti Saleha, so mood tu kurang sampai dekat AK walaupun abg AA sgtlah romantik. hahaha. kalaulah Neelofa yg blakon citer tu, mungkin AK dpt hayati dengan baik. hee.

Ombak Rindu so-so la. biasalah bila novel difilemkan. masa tak cukup utk adaptasi keseluruhan novel. abg AA mmg seswai jadi Haris. tp Izzah kurang seswai diberi pada Maya Karin sbb slang dia tu mengganggu. hoho.

Bicara Hati! hah! AK tgk jugak, walaupun xde astro kt umah. ngeh3. hahaha. tapi baru tgk sampai ep 4 hehe. overall, nampak kelonggaran jalan cerita. n Zahlia dalam cerita tu, sgt suka mendesak. anoyying pulak rasa. hahahaah. rasanya dlm novel, tengku syahran lg kejam, lg mendesak. tapi ntah lerr. plot pun mcm longgar, n ade byk jump-jump. kejap scene ni, kejap scene tu, pastu masuk balik scene ni. haha. tp suka Marsha blakon. jadi sgt gediknya. haha.

lepas ni, ada pulak novel Kasih Antara Kita ( drama Cinta Untuk Emelda) akan ditayang lepas cerita Atas Nama Cinta kt slot Akasia tu. huhuh. AK xharap sgt yg drama ni akan jd best. keh3. kalau dl, AK byg Dr Aril Fatah as Fahrin Ahmad, skrg dh jadi Fizo Omar. ok boleh diterima. ehehe. cuma Emelda tu Almy Nadia. sllu tgk almy jd watak pembantu je. xpun watak gila2. ni jadi watak utama n jadi wanita lemah lembut, cam pelik skit nk dibayang. haha. apa2pun akan nantikan cerita ni jugak.

lepas tu, dgr citer novel Adam Hawa pulak didramakn. heronya abg AA mmg sgt seswai! tp heroin? Nysa yg berlakon dlm citer Cun tu. dia pun biasa bawak watak pembantu jer. hmm. xpelah. nantikan ajelah. 

mmg musim org adaptasi kan?

7 comments:

nabilah_2908 said...

yupp...musim adaptasi novel...

AK tgk tak drama dingin lavenda..? adaptasi novel gak tu..

tak lama lagi nk keluar trilogi cinta part tu pulak...

org kata cerita vanla coklat tu pun adaptasi novel...huhu...

Salina@IbuAqil said...

Semua drama akak x tgk kecuali filem ombak rindu..
Sbb apa?! Sbb kalo nak tgk drama ni kene berebut dlu ngn budak kecik si Aqil Naim tu.. Mana penah akak menang AK dia je yg dpt layan katun dia.. Adoiyai!!!!

~ iza ~ said...

akak tak puas hati sikit ngan citer bicara hati tu..
zahlia dia keep saying kat syahran "kita bukan muhrim. awak jgn nak lebih2"

eh..mazhab mana kata suami isteri bukan muhrim? isk..tang tu mmg tak puas hati.. T__T

time duk dlm bilik boleh plak pakai tudung..masa duk borak2 ngan abg si syahran, tak pakai tudung pun ari tu..

dalam novel takde pun camtu..haha..sian blog ella jd luahan hati..peace.. ^_^

ainz said...

btul2..dulu muvi banyak adaptasi..sekarang drama tv pulak..betul ke pengarah dah ketandusan idea..tak kisah la..janji penonton terhibur,betul x? mana tau one day novel AK pulak yang akan jadi drama o muvi..(doa tu..sila aminkan..)

fahrin ahmad o fizo omar..dua2 pun just nice..hee..gedik..

Ardini Humaira said...

tu la kan.. dari dulu lagi dok rasa cam baik filemkan/dramakan cite novel yang best2 sebab memang best :D

Miss Green Rose said...

novel Adam n Hawa karya Aisya Sofea ke ? okay ! tp kalau novel Jaja dan Din didramakan pon okay ! cuma kalau boleh nak pelakonnya sepasang suami isteri, mcm shidi n vanida imran, lisdawati n fauzi nawawi, n so on :)

PinQib said...

pengkrtik terbaik.. hehe.. stakat ni yang best diadaptasi adlah citer... The Last Song.. hehe.. citer omputih.. opkos la novel omputih. hikhikhik

Related Posts with Thumbnails