~~Pembaca Yang Setia~~

Thursday, February 16, 2012

Memori Gajet Zaman Study Dulu..

Assalammualaikum semua!

hari ini AK nak cerita pasal gajet. gajet? wow? IPAD kah? ok berangan sungguh nak pakai IPAD haha. tidakler. AK nak citer pasal gajet yg AK guna zaman belajar dulu.

klau zaman skrg, budak2 sekolah pun dh ade gajet canggih. mcm AK ni, hape yg ade? sobs.

eh ok, nak citer pasal gajet zaman U dl. time tu kire baru berjinak-jinak dgn mende canggih ni, mana ada mcm2 teknologi mcm sekrang (eh mcm veteran je bunyik ayat AK. mcm dok zaman 80an hehe). time mula2 masuk U dl, kira pendrive tu adalah perkara yg baru saja org tau. haha.

kire dlm kelas time tu, 2-3 org je baru ade pendrive, yg lain guna disket lg. time tu sgtlah tak tahu guna pendrive, sampaikan AK ingt lg. sorg kawan AK ni beli komputer dpt percuma pendrive, cantik sgt, mcm gincu. hheeh. mung tau siapa diri mung kan? hehee. lepas tu bila dia masukkan pendrive, habis guna, terus tarik. mana la nak tau kene buat SAFELY REMOVED tu bagai. kami semua tak tau. hahaha. last2 rosak pendrive beliau. cian kan. hehe.

oh ok! pasal gajet AK, meh AK kenalkan semuanya. hehe.

1. Pendrive

ini pendrive first. yg ori snap xde, sbb AK dh bg pendrive tu kt adik. rasa cm dah arwah je pendrive tu. eheheh. time beli ni, tau x, memori boleh simpan brape??? 286MB saja! hahaha. tapi tau tak harganya berapa? RM90 tau tak! yeee sila percaya. hahaha. time tu mmg mahal dan skit memori.

ini pendrive kedua AK. beli yg memori besar skit. pendrive ni byk berjasa. tp kann. time tahun akhir, tgh sibuk siapkan tesis, dah nak print, tiba2 dia rosak. pffft! AK rase sebab komputer kt CC yg AK masuk tu, ade prob. huhu. mmg meraung laaa. org dh nak print je tesis, tunggu hntr je. last2 kene buat balik, sbb AK xsimpan yg final draft tesis tu kt tmpt lain. sobss! skrg pendrive ni ade dlm simpanan AK lg. buat kenangan aje. hoho.

2.Laptop


ini laptop pertama AK. sekarang dia dah arwah dah. sobss. time ni laptop masih belum canggih mcm skrg. kamera pun xde. memori cuma 20gb. hahaah. cian cian. tp harga? boleh dpt laptop paling canggih zaman skrg. sadis kan? cian kami. heehe. laptop ni byk berjasa, tp sygnya, cepat rosak. masa zaman kt U pun AK xleh bawak laptop ni ke mana2, kalau bawak jalan, dia xmo ON. gila mengada. haahah. byk hardware dia dh rosak. tak lama lepas AK habis study, dia pun arwah. sobss. 

3. MP4


ini gedik beli. eh abaikan mende2 lain. tgk mp4 saja. haahha. ini beli saja suka2. sbb AK suka dgr lagu. tp Alhamdulillah, syukur jgk AK beli ni, sebab dia jadi penyelamat, ble pendrive AK rosak. dialah jd ganti pendrivenya. tp skrg, dia pun dh rosak. haha.


5. External HDD


ini AK beli sebab memori lappy AK kecik. so AK tmbh la HDD ni hehe. time tu, semua mende AK simpan dlm tu. kire kalau hilang HDD ni, meraung lah AK. haha. dlm laptop kosong, dlm HDD ni yg penuh sampai kalu kawan2 pinjam HDD AK ni nak download apa2, AK xleh guna lappy sbb xde pe dlm lappy hahaha. sekarang dia masih berfungsi. cuma AK jrg guna, sebab dia dah full. nak buang mende dlm tu, sayang. keh3. so kdg2 je guna.

OK, itu je gajet AK time study dl. hahaa. eh skrg pun xde gajet lain. sobss. walaupun xsecanggih gajet zaman skrg, AK bersyukur sbb gajet2 ni yg byk bantu AK zaman study dl. love them much! muah3!


heheehehe.

11 comments:

Salina@IbuAqil said...

External HDD akak dah rosak!!
Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
;'(

nabilah_2908 said...

pen drive pertama saya...yg pernh sy cite kt blog dulu...sampai skrg masih berjasa.. ;)

dulu..sy ada beli mp3..comel je..warna merah...kiranya time tu mmg tgh in la mp3 ni..pergi mana2 bawa...

sekali tu kan...letak mp3 dlm pocket jeans...

balik dah penat...amik jeans tu terus rendam tak keluarkan mp3 tu...lupa...

pagi esok baru teringat...waaaa..!!! sedih sangat....

PinQib said...

hikhik.. tu la.. jejaman dulu gne floppy a je kan kan..
heheh..

smua yang ak listkan tu, semua qib ada kecuali mp4.. xpakai mp4 sbab memang beli hempon sony series W terus.. leh dengar laguu.. awwww

~ iza ~ said...

ella...
first time akak beli pendrive masa awal tahun 2004..masa tu mmg jakun sgt tengok pendrive..blm ada plug and play..siap kena install dulu kat pc, baru boleh detect pendrive..igt lagi harga dia RM130 utk 128mb..

FatinFirdaus said...

memang sume student memrlukan benda tu.. mcm sy. huhu

nanakimie said...

banyak jugak tu gajet2..hee,,

nana guna jenama pendrive jgk masa memula beli dlu,bli kt tesco xsilap..hee,50 hengget 2gb..mahal kn..

sekarang 8gb da 20lbh,..

naj far's said...

ceeittt aku macam tau je la sape yg yg ade pendrive mcm gincuuuuu tu...hahahaha..gila kelaka...! hehe

Anonymous said...

wow..laptop memory 20gb..skang pun xsecggih tu lg

Aida Azryn said...

external hardisc mmg wajib ada kan? haha. :D

Ardini Humaira said...

pendrive zaman memula dni beli tahun 2005 dulu dni masih simpan lagi. hehe

ainz said...

Cerita pasal pendrive,sy ni macam dah kena "tulah" ngn pendrive..semua pendrive yg sy beli,bertahan 2,3bulan je..pastu ilang..yang tggl smpai skrg,pendrive hadiah dari cikgu sekolah menengah sy..2G,tuuu..dah ckup besar capacity time tu..berkat pemberian cikgu,kot.. :)

Related Posts with Thumbnails