~~Pembaca Yang Setia~~

Monday, March 29, 2010

Sebaknya rasa saat kehilangan insan yg disayangi~~~

Salam teman2...
mood aku hari ni sgt sedih dan sebak... jgn risau, aku tidak menghadapi kehilangan sesiapa... cuma hari ni aku sedih sgt setelah membaca satu blog ni... ttg penglmn kakak yg kematian adiknya 30 Januari lepas... semuanya bermula mase aku jumping2 blog n terjumpa blog Miss Shasha... pengalaman die kt UMT wat aku tertarik utk bace blog die.. pastu aku terbace satu story ttg kematian seseorang, budak junior die yg die sndiri tak ingat yg mana... then aku jd tertarik lak nk bace blog aisyah, blog bestfren arwah n blog nadya, blog kakak kepada arwah...
honestly mmg aku xkenal arwah, tp ble bace pnglmn kakak die, aku jd sebak sgt2... skrg aku masih tgh bace blog tu.. tp air mata aku ni asyik bergenang je, aku baca satu perenggan aku sebak, then aku stop kejap, lap2 air mata kt mata, xmo bg mengalir, pastu sambung bace balik, then air mata bergenang blik... so mmg amik mase nk bace sbb aku xtahan nk nagis tp aku xley nangis sbb aku kt ofis ni... nnti org cop aku gile lak...haahahah... eh leh pulak aku gelak ek...sah gila aku ni~~
apapun, menghadapi kematian seseorang insan yg kita sayang mmg sgt menyedihkan. aku blom pernah alami sbrg kematian insan terdekat, cuma kwn2 di MRSMBP dulu, Shida Adnan n sape lg sorg ntah... xingat., Ibnu Syahir ke nama die?..dah lama aku xberjumpa mereka, jd kehilangan mereka blom benar2 aku rasai... tp saat mendengar khabar kehilangan mereka, mmg aku sedih dan xpercaya... aku tahu aku insan yg lemah, dlm ahli kelaurgaku, akulah yg pling sensitif...
aku teringat saat kakakku eksiden dlu... aku xingat bulan brape...kalu xslh bulan 12/2008... alamak... sebak aku dh dtg...jap2...nk tenangkn diri... ok, sambung... kak aku mase tu nk hntr adik aku ke dinner pengawas kt SMKDOB, mase tu baru lepas maghrib... mmg org ckp xelok kuar maghrib2 kn... mase lalu kt area Raja Uda, ade kereta yg tanpa segan silunya membelok sesuka hati, xperasan kak aku disimpang... org ckp sllu org yg membonceng yg akn kene teruk sbb melambung.. tp saat kejadian, kak aku masih bleh tahan kaki dia supaya adik aku kt blkg xmelambung... in the end, die yg cedera teruk kt muka... sbb wiser pecah...
aku mase tu ade kt umah, tggu kakak aku utk pergi pasar mlm. then adik aku yg bonceng tu call ... "kak, kaklin exciden, kaklin exciden", aku tnya.. "teruk ka?" adik aku yg kelam kabut... "teruk jugak...." pastu terus letak gagang... aku tetiba jd blur... ya Allah, apa yg patut aku wat? aku xpenah hadapi sume ni... lepas blur kejap, aku turun ke rumah jiran sbb nk call mak aku yg balik ke kampung, aku xde krdit mase tu... mmg mlg tol...
mase kt umah jiran tu aku masih xnangis, masih blur2.. then ble mak aku angkat je telefon, terus aku nagis semahunya, "mak...kaklin exciden.." dgn nada suara yg sgt teruk n sebak.. sbb xleh control... smpai jiran aku ckp, xyah la nangis nnti mak risau... tp aku xleh nk watpe... aku rase nk nagis jugak..
then ble ade kt spital..mas tuggu kak aku dijahit mukanya, mmg aku ok je... then mase dia dh kluar n dsorong ke wad, mase tu aku tgk die, muka die teruk dgn lebam sblh mata sampai xleh bukak mata, muka bengkak mcm belon, bibir pecah kene jahit, atas bibir pun kene jahit, air mata die yg mengalir keluar darah... terus aku menangis semahunya sampai tersesak-esak...aku mmg xleh thn.. tp aku lri jauh skit dr tmpt kak aku...aku nangis kt blkng mase org lain tgh kerumun kak aku... ya... aku mmg sgt sensitif...
skrg mase cerita2 psl exciden tu msti kak aku gelak, dia kata, kalu die exciden dgn aku, msti aku xtau nk wat pa tgk die exciden, mesti aku nagis semahunya jer... xreti nk watpe dh... nasib bek die exciden dgn adikku yg cm otai tu... bley la adik aku tu jerit2 soh org tolong... mmg bengang gak ble kak aku ckp cmtu.. tp mmg btol pun uhuhuh.... aku pun rase yg aku hnya akan meraung semahunya masa tu~~~ aku mmg sgt sensitif, jd aku xtau cmne aku akn hadapi saat kematian insan2 tersayang ku nnti... pernah aku berharap, biarlah aku pergi dlu, supaya aku xkn hadapi saat aku kehilanagan mereka.. tp aku pk gak kalu aku pegi dlu... aku takut xsmpt nk bls jasa keluargaku...isk...isk... aku hrp aku masih punya masa utk berbakti buat mereka~~
Pepun, renung2kn, firman Allah bermaksud: “Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengenal apa yang kamu kerjakan.” (Surah Al Munafiqun: Ayat 11) ~~~
oklah, aku nk sambung baca blog tu balik... nk sedih2 lagi...ehehehe... Al-Fatihah buat Shida Adnan, rakan sedormku di MRSMBP 02/03, Ibnu Syahir, rakan seAJK Surau MRSMBP 02/03... dan akhir sekali buat adik Afif Asyraf, adik yg xpernah kukenali, tetapi telah membuatkan air mataku gugur kerana membaca kisah kehilangannya~~ moga roh dicucuri rahmat dan berada bersama insan2 yg soleh...amin~~~

shida adnan...


adik afif asyraf~~

 p/s: sentiasa bersedia menghadapi saat kematian dgn mempertingkatkn amal ibadah kita n tinggalkn sgl larangan Allah.. kematian xpenah kenal usia... AL FATIHAH~~

3 comments:

azie in wonderland said...

salam ella,

bila shida meninggal?

aliesha kirana said...

owh, azie xtau ek... hmm,ella pn xbrpe ingt... thun 2008 ke 2007 ntah... die meninggal sbb lemas masa pergi berkelah~~ Al-Fatihah~~

~ fiza said...

kita sama ella huhu sbb tu sayang sgt kt ella...ella je y phm hehe ni br bc entry ni dh bergenang hehe ade satu blog akak ni cite pasal saat2 kehilangan baby dy...sedih sgt...tersedu2 la nangis...klu nk nangis lg blh fiza bg alamat dy hehe

ps : sblm ni minggu exam, ni dh abeh exam wat maraton bc post ella hehe

Related Posts with Thumbnails