~~Pembaca Yang Setia~~

Monday, March 8, 2010

Kyo wa atsui desu ne?

Kyo wa atsui desu ne? heheheeh..maksud ayat ini ialah, Hari ini panas kan? hmmm...aku tau rmai yg setuju dgn knyataan ni. walaupun skrg aku dlm ofis yg beraircond, aku tetap rasa bahang dlm badan ni.... musim kemarau ni mmg menguji kesabaran kan... rase nk minum air ais je setiap masa walaupun xelok utk kesihatan...eheheeheh...mlm lak walupun kt dlm bilik saja ade 3 kipas, tp peluh tetap meleleh-leleh...seksa sgt... rasa nk pasang aircond jek, tp xde duit...

rasa nk minum ais...hmmmm


apakah kemarau ini balasan yang Allah tunjukkan pada kita kerana selama ini mengingkari suruhanNya? rmai yang tak anggap seperti itu kerana masih rmai lgi makhluk Allah di muka bumi ini yang masih tidak mengamalkan amar makruf nahi mungkar. bgi aku, yg paling ketara manusia akhir zaman anggap sebagai tidak penting ialah menjaga solat. aku rasa mmg dh jd trend masyrkt, solat itu dh xpnting, xperlu dilakukan setiap hari sedangkan solat itulah tiang agama, dan perkara pertama yang akan ditanya di akhirat kelak. hmmm...aku sedih, kenapa masih rmai yg xsdr hakikat ini? aku tidak pernah anggap aku ni alim, sbb aku tau diriku yang sebenarnya, tp sekurang-kurangnya aku masih takut dan rasa berdosa andai tertinggal solat.

Kedua, manusia zmn skrg dh xfikirkan pasal aurat, bkn muhrim boleh bersalaman, bertepuk tampar. aku akui, aku pn kdg2 tersentuh tgn lelaki etc, tp aku akn seboleh-bolehnya elakkan, cuma mmg selalu "terkena", ye lah, sbg cth, kalu aku nk byr mknn, slmber je tuan kedai tu bg duit baki kt tgn aku, mmg xdpt nk elak dr terkena. hmm...aku rase kene pakai sarung tgn la zmn skrg ni, kpda kwn2, no offense, aku tau soal ni sume cm sensitif skit, aku cuma memberikan pandangan dr mata aku, aku tak pksa kwn2 berubah cuma kalu boleh kita berubah ke arah kebaikan dgn ikhlas...tiada sesiapa memaksa, sume dtg dr hati~~~

ketiga, aurat dari segi pemakaian tudung. bab ni aku rase kbykn kwn2 sume dh bertudung, cuma kdg2 cara pemakaian yg xbetul. xpe..kita sme2 btulkn dr masing2...biasakan yg betul, btulkn yg biasa.. ayat Al-Hidayah..ekekeekeke...aku ni mmg diuji sgt2 musim kemarau ni.

 ini petikan sebuah artikel dlm internet :
"Hubungan abang ipar dengan adik ipar hendaklah dijaga sesuai dengan tuntutan Islam, kerana hubungan keduanya tidak boleh kahwin hanya bersifat sementara. Jika abang ipar tersebut bercerai dengan isterinya maka ia boleh kahwin dengan adik iparnya tersebut. Jadi jelaslah keduanya bukan muhrim dan perlu menjaga batas-batas aurat yang telah ditetapkan dalam ajaran Islam.
Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW ada disebutkan; dari Uqbah bin Amir katanya; Rasulullah SAW sesungguhnya telah bersabda: “Jauhilah olehmu sekalian masuk ke tempat para wanita”. Lalu seorang sahabat Anshar bertanya: “Bagaimana pendapat baginda tentang ipar?’. Rasulullah SAW menjawab: “Ipar itu maut”. (Riwayat Nasai)
Dengan hadis yang diterangkan Rasulullah ini jelaslah bahawa hubungan antara ipar ini perlu dijaga dengan sebaik-baiknya agar tidak melebihi batas-batas yang telah ditetapkan oleh Rasulullah SAW, kerana maut yang diungkapkan Rasulullah dalam hadisnya tersebut merupakan fitnah yang sangat besar, jika kita mengabaikannya."


Ok...apa kaitan artikel di atas? jelas sekali aurat antara abg ipar n adik ipar perlu dijaga. skrg my bro in law ade di umah aku sbb kak aku pntg di rumah, jd dia pun ikut tinggal di ctu. dlm musim kemarau ni mmg susah untuk melaksanakan syariat Allah, tp aku usahakn juga dan kuatkn juga iman aku utk terus bertudung litup. bayangkan hampir seharian aku bertudung dlm keadaan kemarau begini, kepala aku dh mcm kene bakar, dh mcm xleh bernafas. tp aku tahan juga sengsara ni semata-mata utk melaksanakan tnggungjwb aku sbg seorang muslimah yg perlu mnjaga batas2 auratnya. aku sedar aku manusia yg penuh khilaf tp aku berusaha utk memperbaiki diri agar dpt menjadi muslimah sejati.
tp kemarau ni mmg leh wat org hilang sabar kn? aku rasa my temper rise la musim2 panas ni...hati aku slalu je rase panas, nk mrh org jer... sbb xtahan sabar, habis adik2 aku kene mrh...hahahaahha... ya Allah, sabarkanlah hati ini menempuh dugaanMu ini, semoga kemarau ini segera berlalu....amin~~~

rasa nk mandi air terjun!!!

bila nk hujan?? we miss u rain!!

p/s: mlsnye nk balik umah nnti, PANAS!!! kt ofis ade aircond...heeeeeeeee (^=^)

4 comments:

fizah said...

eh ella, bkn semasa dy masih lg abg ipar kita, kt di kira muhrim sementara, blh buka tudung kn... seingat fizah la hehe tp klu fizah silap btlkn eh...

azie in wonderland said...

salam

sama la kita, kalau ada abang ipar atau sepupu lelaki datang rumah memang pakai tudung sentiasa tapi nanti mak tanya, ni apa pasal bertudung 24 jam ni? hehe dia tak faham. takpe, panas kat dunia sekejap je..chaiyo!!

aliesha kirana said...

eheeheh... fizah, mengikut ape yg ella tau. abg ipar kita mmg muhrim smtra, tp aurat dgn die kite kene jaga jugak sbb kita dgn dia boleh kwen kalu die xde hbgn dh dgn kakak kita. jd wlaupun die jd muhrim kita tp cuma smntra, so kene jga jugak mcm bkn muhrim lain. fizah bley mntk pndgn yg lebih arif, tp ella ada tnye Ustaz Muda Wali yg dl bg ceramah tiap hr rabu kt KMK, mmg aurat tu mcm bkn muhrim gk... wallahualam... biasakan yg betul dan betulkn yg biasa...eheehehe~~~
azimah... yup.. teruskn menegakkan syariat Islam... kita harus menuju ke jln yg benar walaupun sukar...hehehe... mg kita semua beroleh keredhaan Allah~~amin~~

~ fiza said...

ooo salah phmla ni hehe naseb baek adik fizah pakai hehe
alhamdulillah...naseb baek ella wat post ni... thanx dear.. luv u...

Related Posts with Thumbnails