~~Pembaca Yang Setia~~

Thursday, December 8, 2011

Aku dan Kawad...

Assalammualaikum semua!
Hari ni rasa nak mengimbau kenangan dulu-dulu le pulak. Heheeh.

Kalau melihatkan diri AK sekarang ni, rasa boleh percaya tak yang AK ni penah jadi jurulatih kawad? Wakakaak.
 
cari AK! gambo kabur, capture dr majalah sekolah je. haha

Nak dengar cerita, cmne AK leh jadi? Meh nak citer. Eheeh

Dulu, masa dekat sekolah asrama, time nak pilih2 unit beruniform ni, AK buntu la nak masuk hape. Mmg xtau langsung nak pilih yang mana. pastu kawan ajak la masuk KPA (Kadet Pertahanan Awam), dah ade geng, AK masuk je la walaupun xpasti itu unit beruniform cmne.

Rupa-rupanya, itu adalah unit beruniform paling tegas dlm sekolah tu. Hahahaha! Unit yang paling ditakuti dan dihindari semua, sebab ketegasan unit tu, dan aktiviti dia yang lasak dan penuh dengan aktiviti berkawad.

AK ni manalah tahu kan. Haha. Pastu dah masuk tu, kwn2 AK xtahan, larik keluar dari unit tu. Tapi AK ni pulak, jenis tak suka buat bnda sekerat jalan. AK tahan jugak hati ni walaupun latihan kawad semua tu dengan jurulatih garang lagi, mmg menakutkan. Haha.

Bayangkanlah, baru selesai solat Asar dekat surau, tengah pakai kasut ni. tiba-tiba je dah dengar abang senior merangkap jurulatih, panggil berkumpul, siap kira lagi, siapa tak sampai lepas kiraan 10 kene denda pumping. Berdesup kami lari ke medan kawad, org lain tengok trpinga-pinga. Hahaha. Haish. Kene denda pumping brapa kali, xyah cakap la, tak terkira haha.. Lepas tu, kene denda angkat sebelah kaki la, smpai berejam. Hahaha! Lawak ok! Tp pengalaman kot.

Dari membenci kawad, sampailah AK jatuh cinta dengan aktiviti ni, rasa seronok lak. Hahaha. Walaupun orang lain tak suka pasukan ni, tapi kami bangga sebab dapat kawad dengan cantik. Smua org yang lalu time kami kawad, mesti tengok dengan terpegun. Hehe.

Time form 5, kami dh xdiwajibkan sertai unit beruniform sebab kene tumpu utk SPM. Time tu AK cuma tengok2 je budak2 junior kawad. Tapi dorg dpt jurulatih yg lagi garanggg... datang dari JPA sendiri. Bayangkan time hujan2, suruh kawad lagi dalam hujan. Haha.

Ntah cmne ntah, AK terlebih brani time tu, AK sound jurulatih tu. Hahaha! AK marah sebab dia suruh budak2 tu kawad dlm basah lencun, pakai baju putih lak tu. Esoknya terus jurulatih tu xmai dah. Haahaha! Lawak btol ble ingat balik. Cmnelah AK brani sound jurulatih tu. Haahah gila brani. Skrg rasa malu lak ble pk. Keh3.

Sebab tu, lepas tu, AK yang ambil alih, latih dorg kawad. Ada la 2-3 org lagi tlg pasukan tu. Cikgu pun bagi dorongan dekat AK utk handle dorang. Kemain AK time tu. Siap ajar lagi step-step kawad. Hahaha. Rasa cm kagum lak dengan diri sendiri time tu. Hahaha.

Skrg? Hampeh. Haha. Ingat la skit2 step tu, tp kalau nak suruh kawad, mau mengah AK dibuatnya. Hahaa.
Tapi mmg pengalaman sungguh, unit yg paling org takut, AK sertai dan suka pulak tu. Hahaha! Siap boleh ajar budak2 junior lagi. Hahaha.

Jadi percayalah, kalau kita berusaha, kita boleh buat! Eh ada kaitan tak? Hentam sajalah! Hahaha.

5 comments:

Dilla Ady said...

ohhhh...tak sangkanye!

garang rupenye cik AK ni, tapi dalam hati ade taman gitu..boleh? hihihi


dilla tak suke kawad! tak pandai pun nk kawad!

nabilah_2908 said...

fuyooo...bestnya...

tak sangka lak AK masuk kawad....nmpk AK macam lembut je orangnya..hehe... :)

Salina@IbuAqil said...

Cayalah AK!!! Jurulatih kawad upanya adk akak sorng nih. Hik3!!

naj far's said...

wahahha...elaaaa !!! mung x penah cite pun mu penah conduct kawad...hehehe..kelaka plak rsenyaa..hikhiksss ~

Ardini Humaira said...

dni penah join kawad kaki kesatria negara di uitm dapat juara :D

Related Posts with Thumbnails