~~Pembaca Yang Setia~~

Wednesday, September 1, 2010

Apendik Menyerang!

Salam semua...
nampaknya kita dh masuk bulan September, beberapa hari lg dh nak raya.. tp jgn lupa..semalam kita semua menyambut hari Kemerdekaan ke 53.. huhu..

ini simbol hospital ya adik2..

smlm AK menyambut kemerdekaan di hospital.. huhu.. ayah AK masuk hospital, kene buat pembedahan appendiks... sbnrnye mula2 mase ayah AK check kt 1 hospital krajaan ni, ayah Ak dikatakan kene batu karang, so doktor cuma bg ubat dan suruh dtg balik sebulan kemudian... tp balik rumah, ayah AK xok jugak..sakit xsurut2.. sakit perut sebelah kanan...

so kami pn bawak ayah AK ke hospital swasta.. tup2 doktor ckp appendik.. terus kene bedah mlm 30 Ogos tu... semalam AK lawat la ayah kt hospital... tgk apendik yg dh dibuang tu mmg besar.. AK rase lg skit leh pecah.. mujur cepat ke hospital swasta tu... xtau la nk ckp cmne.. kata lebih2 komen psal hospital kerajaan kang nnti AK kene pulak..

so fikir2 lah sendiri.. kalaulah kami percya bulat2 ckp doktor itu, tentu nasib ayah AK xsebaik ini.. mujur nyawanya masih panjang.. Alhamdulillah~

nampak x appendik tu?

ble dh cerita sal apenddik ni, mula la mencari info..apa fungsi apendik ni.. sbb kawan AK pn penah kene apendik n dh kene bedah, sepupu AK pn sama.. senior adik AK lak meninggal sbb apendik pecah.. so kite tau apenddik ni bahaya dan mudah sgt terjadi kt kita... so kenapa die perlu ada dlm tubuh?

adik AK tnye, perlu ke ade apppendik ni, sbb menyusahkn je.. AK cuma jawab..setiap kejadian yg dicipta Allah itu ada fungsinya masing2...

kemudian AK search tadi dan jumpa info ni... kebykn pendapat masih xpasti fungsi apendik tp ada pendapat yg ckp apendik n befungsi menghasilkn bakteria baik dan kekebalan tubuh....

Fungsi appendiks berkaitan dengan sisitem kekebalan tubuh, yaitu menghasilkan Immunoglobulin A (IgA). IgA merupakan salah satu immunoglobulin (antibodi) yang sangat efektif melindungi tubuh dari infeksi kuman penyakit.
 sumber : Yahoo! Answer

ok itu je info hari ni... hehehhee~

2 comments:

nabilah_2908 said...

ish bahaya la hospital gomen nih...sambil lewa je....

patutla orang snggup berhabis tuk ke hospital swata kan..?

hmm...moga ayah AK cepat sembuh..Amin.. ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
29 OGOS YANG LEPAS

aliesha kirana said...

thanks Nabilah! hehehe..tu la pasal~

Related Posts with Thumbnails