~~Pembaca Yang Setia~~

Monday, March 28, 2011

Review Hikayat Merong Mahawangsa dari sisi AK. T____T

Assalammualaikum semua!


Sabtu lepas, akhirnya berjaya jugak AK tengok Hikayat Merong Mahawangsa walopun dpt tempat depan2. tp sebab panggung tu jenis kecik skit so dok depan pun tak dongak. hehehe. tercapai gak hasrat AK.

AK memang tabik spring dengan filem ni sebab memang nampak setanding dengan filem luar negara. cuma nampak macam cerita ni laju sikit. lebih kepada penceritaan narrator.

bila keluar dari panggung, AK rasa...

Sedih dan sebak! Ok itu perasaan AK saat keluar dari menonton Hikayat Merong Mahawangsa. Sobss... AK tak tahulah orang lain rasa macam mana tapi itulah perasaan AK. Walau secanggih mana teknologi CGI dan kehebatan set yang dibina team KRU, kisahnya juga yang meruntun hati AK. T.T

Semua orang dah tahu sinopsis Merong kan, in fact, AK rasa 80% orang yg tengah baca blog AK ni dah tonton pun filem ni. Cuma AK mahu sentuh dari sisi berbeza yang orang lain belum sentuh.
“Sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua;
Bila dua jasad bersatu, hidup mati jadi bersama...”
Kata-kata itu begitu meninggalkan kesan pada kita, macam merong cakap, kata2 tu menghantui hidupnya sampai sekarang, sampai boleh terbawa dalam mimpi, begitu jugak dengan AK sebab kata-kata itulah menjadi pengakhiran cerita ini. Kata-kata itu membuatkan Merong berfikir untuk melakukan pengorbanan sebegitu besar.

Ok AK akui, sambil taip ni pun AK tgh sebak2 kat dada. T___________T

Haish! Mesti semua orang kata AK ni emo kan. Hahaha. AK pun tak tahu kenapa AK sedih sgt dengan cerita ni but yes! KRU have done a good job on making me onto this mood right now. Rasa terlalu terkesan dengan pengorbanan Merong yang akhirnya memungkinkan sebuah tamadun Melayu tercipta. Asal-usul kepada kerajaan negeri Kedah sekarang.

meh nak review watak sikit. heheeh.

Merong (Stephen Rahman) : terbaekk! wah jatuh hati terus. sgt berjaya menghayati watak walaupun bahasa melayunya ada slang. memang terbaekkklah!

Marcus, Prince of Roman : sgt kiut! hahaha. lembut jek, tp jiwang2 lalala..


Puteri China : boleh la tahan. cantik, tapi mcm pelat2 skit bila cakap. eheheh.

Inang Ying Ying : mcm kekok skit berlakon. tp lawak. heeheh.

Kemawas (Khir Rahman) : menggelikan tapi memang terbaeklah lakonan die...

Embok (Umi Nazirah) : boleh tahan laaa dengan sikap dingin die tu. hehe

Dato' Rahim Razali : ok, cuma rambut n janggut palsu tu agak annoying. haha.

Abu Bakar Juah : seswai sgt bawak watak tu. eheheh

[ok, kat bawah ni spoiler jadi kalau rasa cam tak nak tahu, tak payah baca part bawah ok!]
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

AK sedih sebab Merong mati! Waaaaaaaaaaaa!!! Ok AK dah tahu Merong mati sebelum tengok cerita ni lagi, sebabnya adalah makcik sorang tu hantar kat akhbar, review pasal cerita ni siap bagi ulasan pasal kematian Merong lagi. cait! Spoil btol makcik! 

Tapi bila menonton sendiri, sedikit pun AK tak terspoil dengan makcik tu sebaliknya rasa sangat sedih menusuk ke dada, bila akhirnya Merong korbankan jiwanya demi memastikan keamanan di daerah Langkasuka, untuk bebas dari ancaman Garuda.

Buat Merong,
Engkau telah lakukan pengorbanan yang membuatkan aku hampir menitiskan air mata, kau rela berkorban demi rakyatmu, demi insan2 lain tanpa mempedulikan nyawa sendiri. Aku rasa aku takkan mampu menjadi sepertimu, tapi aku bangga punya kamu sebagai raja terawal tamadun Melayu sendiri. Daulat Tuanku!

p/s : ok, dah jatuh cinta pada watak Merong Mahawangsa lakonan Stephen Rahman.titik.

5 comments:

Miza Yusof said...

HMW best! nak pi tengok lagi :)
starting je macam bosan sikit lama-lama dah mula syiokkk :)

Prince Halilintar said...

wah.Ak berjaya menghayati jalan cite ni dgn penuh berkesan..hehe =)

nabilah_2908 said...

seronoknya..!! :)

sy tngok gak cite ni semalam..tp tgk the making je kt 8tv...hehehehe... :P

itu pun dah rasa best... haih...bestnya..bila la turn sy lak nk tgh pun enth la...huhu

Rina Rossoneri said...

bertuahlah kalo hero xmati kalo cite sejarah..hehe

nabilah_2908 said...

seronoknya..!! :)

sy tngok gak cite ni semalam..tp tgk the making je kt 8tv...hehehehe... :P

itu pun dah rasa best... haih...bestnya..bila la turn sy lak nk tgh pun enth la...huhu

Related Posts with Thumbnails