~~Pembaca Yang Setia~~

Friday, April 30, 2010

Xperlu Teror English yer!

Salam..

xyah teror english laa~~

hello there, how r u? ececececeeee...speaking lak aku ni..haha... xkuasa mak, nyah~~ erk..terlebih sudah.. knape aku ckp cm kt tajuk tu yer... haha...bkn aku xgalakkan korg speaking english or hape... learning English is important for us nowadays right... erk teringat exam SPA... tp aku tau xramai yg cuba bercakap bahasa inggeris dlm kehidupan seharian.. sbb pe? alasan paling kukuh yg sume org leh bg ialah xteror english..hehe.. termasuk la aku...
tapi tahukah korg... sbnrnye kita xperlu teror pn utk praktik english dlm kehidupan seharian... yg penting kene berani bercakap walopun broken.. hehe...
mase mula2 masuk keje cni, mase interview lagi bos aku dh speaking dgn aku... die mmg lncar..aku yg tergagap-gagap nk membalas... haha... tp alhamdulillah dpt gak keje...
then ble aku keje, bos mmg speaking abis la...esp kalu ckp dgn klien.. tp satu hari die dok ngomel sorg2..
"ish, macam mana depa bley bg rosak mos..mos susah nk rosak la.." lebih kurg cmtu la ayat dia... aku dok pk..mende mos tu.. hmm... pastu die ckp psl komputer2 ni... ahah! bru aku dpt tngkap... mouse rupanya... mase tu dlm ati dh gelak2...tp ok la...die brani ckp gak..hehe..
pastu ade skli tu die ckp dgn klien psl sistem akaun.. kuar la satu perkataan pelik...aku dh xingat perkataan tu... tp mmg bunyik lain..nasib bek org tu paham n ubah sebutan perkataan tu..baru bos aku ubah..hehe..xpe..die berani..
then smlm die ade la ckp sumthing, aku dgr la perkataan mousterer... penin gak pk..mende tu? pastu dgr punya dengar... owh...moisture... kelembapan..owh...haha..xpe die berani..

cari dlm kamus pn xjumpe ayat tu..

aku xgelakkn kesalahan pronouncation bos aku..tp aku respect sbb die brani speak in English although the pronouncation is incorrect.. at least die brani...bkn cm aku...tulis pn tunggang langgang... ckp apatah lg..xbrani lansung...tergagap-gagap..haha..gelakkan dr sendiri~~




4 comments:

Ms. Ann said...

he..he... kalau tak takut salah.. tak yah cakap.. tapi kalu orang tu cuba cakap bi kalau salah.. kite bantu dia.. practice make perfect... u

hu...hu..

pena said...

salam..
yg penting kena berani..
xkisah la kalau salah, boleh betulkan..
wktu pena sekolah dulu,mmg jarang ckp omputeh ni,
sbb xde sapa yg nak brlawan ckap.. nnti tetiba ckp bi kena gelak plak..
last2x, kemahiran bercakap dlm bi ni smakin terhakis..

Lin O said...

ini smemangnye sgt benar! ;D
tipu la kalau ade org tu btul2 xde takut lgsg nk ckp bahasa die xpndai, kite manusia, kite plg2 xpon msti ade rse malu sket. tapi mslh dgn trend budak2 kite zmn skng nie, bile si mmber tu nk ckp english, yg lain lak pakat dok sakat. pggl profesor la cekgu la mat salleh ciplak la. mindset ni la mindset yg plg merugikan.

i admire your willingness to post this entry. Thank you! ;)

TUKANG KATA said...

kita perlukan ramai orang spt saudari yg tidak melemahkan motivasi,menjatuhkan maruah orang lain ketika mereka tersilap berbahasa..

i like this en3..
:)

Related Posts with Thumbnails