~~Pembaca Yang Setia~~

Thursday, April 29, 2010

Blogging Menambah Dosa~

Salam~~


Td baca kt blog abg Ben... erk..ble nk wat entry Jelajah Blog tu ek, nk soh abg ben jelajah blog ni..hehe.. pastu terbaca la psl pergaduhan 2 org blogger tegar ni... hmm... teringat pulak baru2 ni aku pn hmpir gaduh dgn blogger lain..tp sbb yg kecik jer..hehe.... aku pn xsimpan dlm ati..nk tahu psl pe leh tgk previous2 entry sblm ni ek..mls dh nk citer psl tu...

dunai blogging pn leh jadi bahaya kn? ble kita terlalu berterus-terang dlm sgla hal... smpai kdg2 menyakitkn hati org lain... aku bljr satu perkara yg berguna dlm dunia blogging ni... please respect each other... jgn sbb nk feymeskn blog korang smpai citer2 luar dlm org pn nk citer... kalu nk tegur pn, please tegur dgn bahasa yg berhemah ingatla org tersayang.

dlm Al-Quran pn ade menyebut dlm al-’Asr:
Demi masa! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian, melainkan mereka yang BERPESAN-PESAN dengan kebenaran dan BERPESAN-PESAN dengan kesabaran."

Sesungguhnya Kami telah mengutusmu (Muhammad) dengan kebenaran; sebagai pembawa berita gembira dan pemberi ingatan, dan kamu tidak akan diminta (pertanggungan jawab) tentang penghuni-penghuni neraka (al-Baqarah: 119)

Rasulullah SAW bahkan sering mengingatkan kita, misalnya: Dari Abu Sa’id r.a katanya: (Pada suatu hari) Rasulullah s.a.w masuk ke tempat sembahyangnya, lalu dilihatnya beberapa orang sedang gelak ketawa, Baginda s.a.w pun menegur mereka dengan bersabda: Ketahuilah! Sesungguhnya kalau kamu banyak menyebut dan mengingati perkara yang memusnah dan menghilangkan perasaan kesenangan tentulah peringatan mengenainya akan menghalang kamu daripada melakukan apa yang aku lihat ini, maka hendaklah kamu selalu mengingati dan menyebut perkara yang memusnah dan menghilangkan perasaan kesenangan, iaitulah maut (Sebahagian hadis daripada Abu Said r.a).

jd mmg xsalah menegur cuma haruslah kene dgn gayanya... aku menasihati sambil mengingati diri sendiri... menulis utk menyedarkn org.. bkn menyakitkn hati sesiapa... janganlah sampai niat kita yg blogging utk kebaikan dr sndri dan org lain dh tersasar smpai menyebabkn kita menanggung dosa pulak.. sama2 kita muhasabah diri...




2 comments:

Nadia arRumaisha said...

Betul2...kdg2 saye jadik risau jugak...nak post entry pikir sepuluh kali... takut ada yang tersinggung and takut niat berblogging terpesong.... niat utama nak eratkan silaturrahim smbil berkongsi pendapat...... tak nak lain pula jadiknyer....

NAJ HEBAT said...

betul setuju.. naj pon pnah gaduh jgk dgn sorang hamba Allah ni.. geram sgt!!

sampai kan dia perli2 dlm blog lagi tu..
tak pe.. kite kne pandai jge diri.. luar dlm!

Related Posts with Thumbnails